Na zimnú údržbu ciest PSK bude treba o dva milióny eur viac

30.03.2013 Prešov

Prešov 29. marca (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude musieť hľadať finančné zdroje na vykrytie zvýšených nákladov na zimnú údržbu ciest.
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková uviedla, že zabezpečovanie zjazdnosti ciest v Prešovskom kraji je finančne náročné, nakoľko ide o oblasti s pomerne chladným počasím a silnými zrážkami.
Vysvetlila, že pracovníci Správy a údržby ciest PSK (SÚC PSK) vyrážajú do terénu s technikou na odpratávanie snehu už v polovici októbra, hlavne v prípade tatranských ciest. V ďalších oblastiach trochu neskôr. Záverečné zimné údržby sa v horských oblastiach končia niekedy v apríli.
„V posledných rokoch sa priemerné náklady na zimnú údržbu pohybujú zhruba na úrovni päť miliónov eur. Podľa predbežných odhadov je tohtoročný rozpočet na zimnú údržbu prekročený o dva milióny eur,“ konštatovala hovorkyňa. To sa môže v konečnom dôsledku odzrkadliť na letnej údržbe a peniaze pravdepodobne bude musieť SÚC PSK poskytnúť zriaďovateľ.
Dodáva, že takéto podmienky sa výrazne podpisujú aj na stave vozoviek, ktoré je nutné vždy po zime opravovať. Túto zimu je to zložitejšie, nakoľko bolo mimoriadne mrazivé počasie a svoje urobili aj striedavé zrážky.
V súčasnosti je podľa Fitzekovej možné odhadnúť sumu potrebnú na opravy všetkých výtlkov na cestách v správe PSK len orientačne. Presnejšie čísla budú bude možné stanoviť až po ukončení zimnej údržby a vykonaní jarného monitoringu, čo sa doteraz dalo realizovať len v obmedzenom režime.
Pripomenula, že z celkovej sumy osem miliónov eur na opravu výtlkmi poškodených ciest, ktoré odsúhlasila pre samosprávne kraje vláda SR, by do Prešovského kraja malo podľa prepočtov prísť 1,4 milióna eur.
„Samospráva mala v pôvodnom rozpočte na opravy výtlkov vyčlenených 400.000 eur. PSK je však pripravený po kritickej zime vyčleniť z vlastných zdrojov ďalšie finančné prostriedky na opravu havarijných stavov vozoviek. Ide približne o 1,5 milióna eur. Presnú sumu by mali schváliť poslanci krajského zastupiteľstva na zasadnutí 9. apríla,“ uzavrela Fitzeková
 

Vyberte región

mark